El monestir de Sant Pere de Rodes, el passat medieval

El món medieval a Sant Pere de Rodes

Llançà és una de les destinacions turístiques més populars de tota la Costa Brava. Els turistes que busquen sol, sorra i algunes de les platges més verges de la Mediterrània la visiten cada any. Tot i aquest augment de la popularitat, encara és possible trobar cales amagades i moments únics, especialment durant la sortida del sol o en temporada baixa.

Tot i això, la Costa Brava és molt més que això. El seu patrimoni històric i cultural es fon meravellosament amb el paisatge canviant i salvatge.

Sant Pere de Rodes és exactament això. Un monestir medieval penjat al cim de la muntanya de Verdera i just al costat del Port de la Selva, molt a prop del conegut Cap de Creus. La seva ubicació el converteix en una visita perfecta durant el dia, quan les temperatures poden pujar fins a 35 graus centígrads. Els monestirs, a causa de la seva arquitectura i materials de construcció, no estan tan afectats per la calor de l’estiu com altres construccions.

Dada curiosa: una altra manera d’aïllar els edificis de les altes temperatures és pintar-los de blanc. Per això, a la majoria dels països mediterranis (Espanya, Grècia,…) hi ha tantes cases blanques i edificis tradicionals.

Com arribar a Sant Pere de Rodes:

Amb unes vistes magnífiques, Sant Pere de Rodes es troba al cim de la muntanya de Verdera. Afortunadament, és possible arribar amb cotxe fins al cim, on hi ha 3 aparcaments disponibles (abarrotats durant els mesos d’estiu). Hi ha una carretera que va des del Port de la Selva (al costat del mar) fins al monestir i després fins a Palau-Savardera, a l’altra banda de la muntanya. És possible agafar un autobús des del Port de la Selva (pregunteu a l’oficina de turisme) o fer senderisme.

Per aprofitar al màxim la visita a Sant Pere de Rodes, hi ha un parell de coses que cal tenir en compte:

Condueix amb compte: la pujada a la muntanya és una carretera sinuosa que durant els mesos d’estiu pot arribar a ser molt transitada. No sobrepasseu el límit de velocitat i no perdeu de vista la carretera.
Comproveu el temps: és possible fer senderisme des de la costa fins a Sant Pere de Rodes, i us ho recomano, però comprova la previsió meteorològica. Les altes temperatures i el senderisme no són els millors amics.

El monestir de Sant Pere de Rodes, el passat medieval

El monestir de Sant Pere de Rodes, el passat medieval

Què veure i fer a Sant Pere de Rodes

El monestir

El més important (però no l’únic) que cal visitar és el monestir. Data del segle IX i és un lloc perfecte per conèixer el funcionament dels monestirs benedictins. Se’n desconeix l’origen, però el que sí que és un fet és que al segle X el monestir es gestionava de forma independent.

Aquest gran monestir té tres principals àrees d’interès:

Església
Claustre
Dependències monàstiques

El que realment crida l´atenció és com el monestir està mimetitzat amb la natura. A causa de l’orografia, hi ha múltiples nivells connectats amb escales. Tot i això, l’església i el claustre són sorprenentment grans, senyal que va ser un dels monestirs més importants de la zona. Les entrades es poden adquirir a la mateixa entrada, amb preus que van des dels 6 euros per a adults fins als 4 euros per a estudiants i pensionistes. Informació actualitzada disponible a la pàgina web oficial de Sant Pere de Rodes.

Referències: https://patrimoni.gencat.cat/ca/article/el-mon-medieval-sant-pere-de-rodes