El passat històric i monuments de Llançà

El passat de Llançà, està vinculat la seva història como a vila marinera, i es que a més de la impressionant costa i les belles platges, Llançà és coneguda pel seu patrimoni històric, especialment pel passat romànic. I vosaltres llançanencs coneixeu tot acerca del passat de la vila? Us proposem un joc, relacionat amb la història de Llança, que ens ajudarà a tots a fer memòria i rememorar el nostre patrimoni cultural i historic. Sabrieu dir quins d’aquests monuments historics pertanyen a Llançà i quins no?

Un dels indrets més destacats de l’època romànica a Llançà, ubicat al centre de la vila és la torre medieval del segle XII-XI, l’únic que avui dia conservem de l’ antiga església de Sant Vicenç,avui en dia desapareguda, fins a la construcció de la nova esglesia a finals del segle XVII. La torre romànica havia d’ esdevenir amb el temps, el campanar de la vila, convertint-se amb el pas del temps, en un símbol de la ciutat. El seu estil arquitectònic és un exemple perfecte de l’arquitectura romànica catalana.

A més de les esglésies, hi ha altres edificis històrics que mostren la influència romànica a Llançà. Un és la Torre de l’Homenatge, situada al nucli antic de la ciutat. Aquesta torre, que data del segle XIII, formava part d’un castell que es va construir durant l’època medieval.Fou  la residència temporal dels abats de Sant Pere de Rodes. Tot i que no és romànic, la seva presència és un recordatori del passat històric de la ciutat.

No podem oblidar-nos de L’Illot del Castellar, avui en dia convertit en un mirador ajidernat, des de la qual podem veure la població, i tot els voltants del municpi, va esser en el passat, un punt de vigilància estrategic per defensar-se de pirates. Acumula grans restes d’antigues civilitzacions i utilitats.

Més recentment, al segle XX, trobem els bunquers del Cap de Ras, Argilera, i el del Castellar. La construcció dels quals va ser realitzada, ja al franquisme,durant la segona guerra mundial, per protegir a la vila d’un possible atac aliat.Estaven construïts en ferro i formigó i al seu interior es poden trobar diversos elements de fusta.

Els bunquers també han pres un paper important a la cultura local de Llança. Molts artistes han fet servir els bunquers com una forma d’expressar les seves idees i sentiments, revelant així la profunda influència de la guerra a la comunitat de Llança. Avui dia, els bunquers de Llança estan oberts al públic i s’han convertit en una popular destinació turística.

Una altra església  important a Llançà, es la església de Santa Caterina. Aquesta església, situada al bell mig de la ciutat, data del segle XI i és una mostra excepcional de l’arquitectura romànica catalana. Destaquen el seu impressionant absis semicircular i les finestres decorades amb arcs de mig punt. A més, al seu interior es poden trobar nombroses obres d’art de l’època, com el retaule més gran del segle XVI.

I ara ens heu de dir, d’ aquests cinc monuments historics vinculats que us hem presentat, n’ hi ha un que no pertany a Llançà, sabrieu dir-nos quin és? Ens podeu deixar la resposta al joc històric, als comentaris.

 

Referències:

 

https://www.visitllanca.cat/ca/patrimoni/