Enoturisme a L’ Empordà, descobriu la ruta del vi

La ruta del vi de l’Empordà, el naixement del vi a Catalunya

Va ser en aquesta regió on el vi i la seva cultura van arrelar per primer cop a Catalunya gràcies a la colònia grega d’Empúries i els seus mercaders. Uns segles més tard, van ser els romans els qui van mantenir vives aquestes tradicions i van exportar els vins locals per tota la Mediterrània. L’Empordà gaudeix d’unes condicions geoclimàtiques privilegiades gràcies a la proximitat a la Mediterrània ia l’extraordinària heterogeneïtat dels seus sòls. Destaca per la qualitat dels vins amb el segell de la Denominació d’Origen (DO) Empordà, que abasta la zona vitivinícola des de l’Albera fins a la Serra de Rodes i la Garrotxa d’Empordà. Les vinyes de la DO Empordà tenen ceps de més de 30 anys, cosa que és molt positiva des del punt de vista de la qualitat del producte final, ja que es considera que els ceps vells produeixen un vi de gran qualitat.

La Ruta del vi DO Empordà

Actualment aquesta ruta travessa la terra de l’artista Salvador Dalí, per la qual cosa compta amb un patrimoni històric i cultural molt fort. Per descobrir els vins d´aquesta ruta, s´ofereixen nombroses activitats. Per exemple, podreu conèixer les varietats de raïm de la regió juntament amb joves productors que presentaran els seus productes amb orgull i compromís. També podeu gaudir d’una copa de vi DO Empordà a bord d’un veler per a una escapada inoblidable, o aventurar-vos en un caiac per a una excursió que acaba amb una degustació de vins locals. La ruta enllaça una trentena de cellers, així com tres monestirs romànics dedicats a la vinya fa uns quants segles. La ruta també passa pel parc natural del Cap de Creus i l’espai natural d’interès nacional de l’Albera, així com per Figueres, capital de la regió vinícola de l’Empordà. La ruta també us portarà a belles localitats com Cadaqués, Roses, Palamós i Peralada, entre d’altres. A més de les vinyes, també podreu veure encantadors pobles pesquers i ciutats medievals situats més a l’interior.

Enoturisme a L' Empordà

Enoturisme a L’ Empordà

Activitats

Pel camí, podreu triar entre un ampli ventall d’activitats enoturístiques, com visites a cellers, dinars entre vinyes, estades a cellers situats en bells paratges naturals, tractaments de vinoteràpia, visites a museus d’interès, etc, visites a museus d’interès enològic i gastronòmic (com el Museu del Vi a Castell de Peralada o el Museu del Suro al centre de Palafrugell) i nombroses activitats com una excursió amb caiac des del port de Llançà fins a Cap Ras per observar les vinyes amb degustació de vins, o una visita als cellers amb bicicleta entre Vilamaniscle i Roses.

L’oferta enoturística de la ruta inclou visites a:

cellers (on es poden degustar vins D.O. Empordà molt singulars),
dinar enmig de les vinyes,
et trobes en espais naturals,
tractaments de vinoteràpia,
i visites a museus d’interès gastronòmic i enològic.

Vivid, la festa del vi a L’ Empordà

Estàs pensant a visitar la Costa Brava fora de temporada alta? És una idea excel·lent! En aquest cas, tria el mes d’abril! “Vivid” és la cita dedicada al món del vi que té lloc en aquesta època, amb nombrosos actes a l’Alt Empordà i al Baix Empordà. Vivid està organitzat pel Patronat de Turisme Costa Brava / Girona, en col·laboració amb el Consell Regulador de la D.O Empordà. Entre les activitats s’ofereixen tallers de tast de vins de la D.O Empordà, excursions enològiques a peu pel jaciment del Cap de Creus, tallers de cuina amb aromes del vi, o fins i tot passejades guiades enmig de les vinyes. També hi ha programades diverses visites al celler i, en particular, una visita teatralitzada a la cooperativa Guarriguella. Un mes d’abril més intens per a tots els amants del vi!

A més, si teniu oportunitat, no us perdeu el festival de música Sons del Món al juliol i la fira Arrels del Vi al maig.