Slow food: què és i com aprendre a gaudir del menjar

La filosofia slow food o «menjar lent» defensa els anomenats productes “km 0”. És el contrari del menjar ràpid, i es caracteritza per donar prioritat als productes naturals i locals abans que als aliments processats i produïts en sèrie.

 

D’altra banda, els productes de km 0 són aliments que han estat elaborats a la mateixa localitat o comarca on seran consumits. La idea original és que el transport, des de l’horta fins al plat, no excedeixi un quilòmetre de distància. Els productes de km 0 afavoreixen l’economia i la gastronomia local davant dels models de producció en sèrie i la gastronomia mimètica. D’aquesta manera, ens trobarem amb aliments que redueixen el seu impacte en el medi ambient i que, a més, respecten els ritmes i els cicles naturals de l’entorn d’on procedeixen.

A més, aquests productes presenten altres avantatges afegits com són l’absència d’espècies transgèniques, un sabor més intens en els aliments i una aportació de nutrients més gran a l’organisme. Això ha fet que, en els darrers anys, fins i tot el món de la restauració se sumi a la filosofia de l’slow food. Al nostre país, cada cop són més els cuiners que elaboren els seus productes amb matèries primeres obtingudes de petits productors de la seva comarca, tant agricultors com ramaders.

Gràcies a la filosofia slow food es redueixen les emissions de CO2 alhora que es dinamitza l’economia local i es fomenta la tradició de la gastronomia autòctona de cada regió, cosa que garanteix que cada plat sigui autèntic i molt més respectuós amb l’entorn. Què esperes per provar-los?

És una forma de vida que torna al passat, que recupera el menjar com ho feien els nostres avis, triant ingredients naturals i de temporada de productors locals, o el més propers possible. A més, en aprendre a conservar bé els aliments i planificar els menús diaris, s’evita la temptació del menjar ràpid. Ens fa prioritzar el nostre temps i la nostra manera de menjar triant la qualitat i el gaudi del menjar.

Però també és una manera de seure a taula, menjar atenta, lenta i conscientment, i compartir aquests moments amb la família i els amics. És un hàbit que s’ha anat perdent amb el pas del temps a causa de les presses i el ritme frenètic de la nostra vida quotidiana.